Over … ons!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
over-ons-menm

Wie zitten er nu eigenlijk achter deze website, en waarom willen ze mij minerale zonnebrand en shampoo blokjes verkopen?
Tsja, ik weet natuurlijk niet zeker of je je dat afvraagt, maar ik kan het me zo voorstellen 😉 Daarom hier een pagina over ons, de mensen achter de website.

Hallo, ik ben Martine, welkom op onze website! De man naast me op de foto is Martijn, mijn partner. Wij zijn de gezichten achter Groen Actief, ofwel de mensen achter de website.

Wij zijn bootjesmensen in hart en nieren, en dan vooral zeilers. Je komt ons vaak tegen op zout water, van de Grevelingen tot de Noordzee. Niet alleen zeilen we graag, we nemen ook graag een duik (ik om te zwemmen, Martijn met duikfles en al) en sinds kort hebben we ook een SUP-board bij ons (dat is zo’n grote surfplank waar je op staat met je peddel). Kortom: we zijn meestal op, rond of bij het water te vinden.

Dat er meer en meer plastic afval in het water drijft en langs de kanten ligt viel ons al op, en we proberen altijd ons best te doen zelf niets anders achter te laten dan voetsporen. De afgelopen tijd hebben we ons meer verdiept in de impact die we hebben op de natuur om ons heen, en we leerden dat ook wij nog heel wat konden (en moesten) verbeteren.

Ook als je thuis onder de douche stapt komt het water uiteindelijk in zee en oceaan terecht, het valt alleen minder op dan wanneer je op een boot onder de douche stapt en je vuile water direct naast je boot in het water terecht ziet komen. Ik begon aan een zoektocht om te voorkomen dat ik dingen door het afvoerputje zou laten stromen die schadelijk konden zijn voor het water en alles wat daar zoal in leeft.

Wat minder goed is voor het waterleven, is meestal ook niet echt best voor ons. En andersom. Ik ontdekte meer en meer ‘meuk’ in mijn dagelijkse producten, van microplastic tot allerhande nare, chemische ingrediënten waar ik nog nooit op gelet had maar die ik, nu ik er over leerde, liever niet op mijn lijf of in het water wilde zien …

Ook leerde ik dat uit Zweeds onderzoek was gebleken dat maarliefst 63% van de ingrediënten uit de meest voorkomende Europese zonnebrandcrèmes niet onschadelijk waren. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal levensgevaarlijk zijn natuurlijk, maar meer dan de helft is niet onschadelijk voor mens en/of natuur. Dat is veel – en waarom? Kunnen we ons niet insmeren met onschadelijke producten? Dat lijkt me wel zo gezond en duurzaam ….

Als je ziet hoeveel schade zonnebrand heeft aangericht aan koraalriffen wereldwijd, dan kun je je niet voorstellen dat het geen enkel kwaad kan voor ander waterleven, dichter bij huis … of voor ons. Want deze gewone zonnebrand blijft niet op onze huid liggen, maar wordt opgenomen en komt dus deels in ons lichaam terecht voor we de rest afspoelen onder de douche of door te zwemmen.

Ik vond relatief snel en makkelijk een beter altenatief: minerale zonnebrand, op basis van zinkoxide, zonder nano-deeltjes. Maar … vrijwel altijd verpakt in een plastic flesje of tube. Zucht. En lang niet altijd waterbestendig of geschikt voor sportievere dagen. Dus zocht ik door en vond uiteindelijk Suntribe, een Zweeds merk dat is opgestart door drie vrienden – surfers en natuurliefhebbers die, net als ik, zochten naar een natuurlijke zonnebrand die écht onschadelijk is voor mens en natuur én zonder plastic verpakking* verkocht wordt.

In Nederland was Suntribe moeilijk te krijgen en ik bestelde uiteindelijk rechtstreeks in Zweden. Op zich geen probleem, maar niet heel erg duurzaam natuurlijk en het shopt toch fijner bij Nederlandse shops, vind ik zelf. Al was het maar omdat ik geen Zweeds spreek 😉

Omdat Suntribe niet alleen hele goede producten van hoge kwaliteit aanbiedt maar zich ook nog eens richt op sporters – van sneeuw tot water – past het natuurlijk perfect bij ons. We wilden het merk makkelijker verkrijgbaar maken voor iedereen en uiteindelijk is hier Groen Actief uit voortgekomen. Tsja, het kan raar lopen, maar we vinden het super leuk en willen je graag helpen aan een goede kwaliteit natuurlijke zonnebrand!

Omdat mijn zoektocht begon naar alternatieven die ik zonder schaamte of nare gevolgen door afvoerputjes kon laten stromen hebben we ook de shampoo’s, zepen en andere verzorgingsproducten opgenomen in de shop. We hebben een klein assortiment gekozen van merken en producten die ons aanspreken en die we zelf ook graag gebruiken.

We proberen niet om alles aan iedereen te verkopen, maar willen een overzichtelijk assortiment bieden aan mensen die net als wij hun best willen doen zo min mogelijk vervuiling en schade te veroorzaken terwijl ze genieten van zon, zee, strand en sneeuw.

*: Toegegeven: de gewone, dagelijkse zonnebrand zat tot maart 2020 in een verpakking van gerecycled kunststof, maar Suntribe was duidelijk: zodra er genoeg verkocht werd om het project te kunnen bekostigen zou er overgestapt worden naar tubes van maïsmeel. Zo ver is het nu! Vanaf april 2020 worden alle Suntribe producten aangeboden in óf een metalen bewaardoosje óf een tube van maïsmeel. Woohoo! 🙂

1 reactie op “Over … ons!”

  1. Rens Aussems

    Mooi initiatief Martine en Martijn,
    Klopt helemaal wat je zegt
    Martine die zonnebrand legt een soort olielaagje op het water wat overal alsmaar dikker wordt.

    Grtz Rens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van groenactief.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 8 reviews.